Choď na obsah Choď na menu

Ostrá a Tlstá

9. 9. 2018

ostra--3-.jpgKST Tuláci Ilava Vás pozýva dňa 9. septembra 2018 (nedeľa) na autobusový zájazd na Ostrú a Tlstú. Ostrá 1247 m n. m. a Tlstá 1373 m n. m. patria medzi klenoty Veľkej Fatry. Oba vrcholy tvoria významnú dominantu horného Turca a celej Veľkej Fatry. Ležia v krasovej oblasti nad Gaderskou dolinou. V skalných stenách oboch vrcholov sa nachádza niekoľko jasknýň.

Jedna z nich je sprístupnená, ide o Mažarnú jaskyňu do ktorej sa aj pozrieme. Už z diaľky zbadáme skalný previs pripomínajúci pootvorenú papuľu obrovského zvieraťa. Tento previs predstavuje vstup do turisticky voľne prístupnej jaskyne Mažarná. Puklinová jaskyňa s celkovou dĺžkou 130 m je v porovnaní s väčšinou jej voľne prístupných kolegýň veľmi atraktívna, nachádza sa v nej kvapľová výzdoba, predovšetkým hrubé stalagnátové stĺpy, a tiež sintrové jazierka.

V zime tu možno obdivovať i krásnu cencúľovú výzdobu, ba i živú – netopieriu výzdobu, ktorá tu každoročne nachádza útočisko pred nepriazňou zimnej stredoeurópskej klímy. Jaskyňa Mažarná je významným archeologickým náleziskom, našli sa tu doklady najstaršieho osídlenia Turca pochádzajúce z tretieho tisícročia pred n. l. Ležiac v nadmorskej výške 930 m n. m., patrí k najvyššie položeným obývaným jaskyniam na Slovensku.

 

tlsta.jpgTermín : nedeľa 9. 9. 2018

 

Trasa : Blatnica - Ostrá - Muráň - Tlstá - Blatnica

Stredne náročná túra, vyžaduje si primeranú fyzickú kondíciu. Pre menej zdatných turistov možnosť zostupu z Muráňa cez Konský dol do Blatnice.

 

19 km

1237 m

1237 m

8 hod.

 

Odchod autobusu : Dubnica SPŠ 05:30, Ilava stred 05:40, prípadne inde po ceste

 

Príchod domov : okolo 20:00

 

Cena : členovia KST Tuláci Ilava 10 €, nečlenovia 14 €

 

Stravovanie : z vlastných zásob

 

Výstroj : ľahká turistická, oblečenie a obuv do dažďa

 

Prihlášky : do naplnenia kapacity autobusu so zaplatením osobne v Očnej optike Ilava, resp. prevodom alebo vkladom na účet IBAN: SK84 0900 0000 0003 6315 1553 (názov: Pavol Siraň, vedený v Slovenskej sporiteľni, a.s.) - do poznámky uviesť mená účastníkov a nástupné miesto.

 

Vedúci akcie a bližšie informácie : Pavol Siraň, tel. 0908 522 091, e-mail siroshko@gmail.com

 

 

 

Náhľad fotografií zo zložky Ostrá a Tlstá